<<< Terug naar nieuws archief

Voorkom diefstal van je fiets of e-bike

08 juli 2016

Veel mensen zullen het probleem herkennen. Even de fiets pakken om nog snel even naar de supermarkt te gaan, waarna deze vluchtig in de rekken wordt gezet. Bij terugkomst blijkt: de fiets is weg! Wij geven graag enkele tips om diefstal te voorkomen.

Zet je fiets goed op slot
Het klinkt zo logisch, want niemand wil dat zijn fiets gestolen wordt. Gebruik daarom tenminste twee sloten – voorzien van het ART-keurmerk– want dat is altijd beter dan één. Een stevig ringslot door het achterwiel en een tweede slot waarmee het voorwiel en het frame vastzet aan de 'vaste wereld'. Bijvoorbeeld in een (on)bewaakte stalling, een fietsenrek of beugel. Natuurlijk is een slot nooit een garantie, maar het levert wel vertraging op voor een dief. Zet de fiets ook altijd op slot als deze thuis in de schuur of garage staat. Als er dan wordt ingebroken is de kans groter dat de dief de fiets laat staan.

Ken je eigen fiets
Voor het doen van aangifte bij de politie en ook voor de verzekering is het van belang de kenmerken van de fiets te kennen. Denk aan merk, type en kleur van de fiets, framenummer en chipnummer.

Waar vind ik het framenummer en/of chipnummer van mijn fiets?
Op het aankoopbewijs van de fiets is het framenummer van de fiets te vinden. Niet (meer) in bezit bent van het aankoopbewijs van de fiets? Kijk dan op het frame van de fiets, hier is dit framenummer te achterhalen. De plaats van het framenummer verschilt per fiets. Meestal zit het framenummer in de buurt van de trapas. Sinds 2005 gebruiken Nederlandse fietsfabrikanten een standaard notatie voor een framenummer. Dat bestaat uit de eerste twee letters van het merk en daarna zeven cijfers (bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus). Fietsen van vóór 2005 hebben per merk verschillende notaties. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van de fietsfabrikant of fietshandelaar.

Wat is een Diefstal Preventie Chip?
In het jaar 2000 is de Diefstal Preventie Chip (DPC) geïntroduceerd door fabrikant Batavus. Sindsdien worden de meeste nieuwe fietsen van Nederlands fabrikanten met een chip uitgerust. Een chip is voorzien van een uniek nummer dat digitaal kan worden uitgelezen. De chip bevindt zich altijd binnen een straal van 30 cm rondom de zadelpen. Bijvoorbeeld in het slot of onzichtbaar in het frame.

Wat zijn de voordelen van een Diefstal Preventie Chip in uw fiets?
Een chip heeft verschillende voordelen. De meeste verzekeraars geven korting op de fietsverzekering als de fiets een chip heeft. Als de fiets gestolen wordt, is deze (mits aangifte is gedaan!) door de politie bij een controle te herkennen aan het unieke chip-nummer. Mocht de gestolen fiets bij de vakhandel worden aangeboden, dan kunnen de handelaren de fiets checken in het fietsdiefstalregister en zal de dief of heler worden ontmaskerd.

  • Veel dieven specialiseren zich in een of enkele typen slot. Gebruik daarom twee of meer verschillende sloten. Dit werkt bovendien vertragend en schrikt dus af. Zorg dus naast het vaak standaard gemonteerde ringslot voor een hangslot of beugelslot.
  • Zorg dat de sloten ART-goedgekeurde sloten zijn. Meer informatie op http://www.stichtingart.nl/
  • Zet je fiets vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek, lantaarnpaal of brugleuning. Dit voorkomt dat de fiets met slot(en) en al meegenomen kan worden, om deze op een rustige plek open te breken.
  • Zet het slot hoog vast en zet het voorwiel aan het frame van de fiets vast.
  • Zet de fiets binnen wanneer het kan, of in een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet ook binnen (bijvoorbeeld ook thuis in uw schuur) de fiets goed op slot. Ruim 25 procent van de fietsdiefstallen vindt thuis plaats.
  • Verzeker de fiets tegen (in elk geval) diefstal, want ondanks extra maatregelen is diefstal nooit helemaal te voorkomen. Meer over onze fietsverzekering
  • Leg de belangrijkste kenmerken van de fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats. Dat vergroot de kans op het terugvinden van uw gestolen fiets.

En als uw fiets dan toch is gestolen:

Aangifte doen!
Aangifte doen van fietsdiefstal is gemakkelijk en snel digitaal te doen via de website van de politie of bij het politiebureau van uw keuze.

Waarom is aangifte belangrijk?
Door aangifte te doen van fietsdiefstal wordt de fiets herkenbaar als een gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Dit helpt om de fiets terug te vinden en de dief en/of heler van de gestolen fiets op te sporen. Bovendien kan de fiets, als die wordt teruggevonden, worden teruggebracht. Zonder aangifte is er geen kans om de fiets terug te krijgen via de politie.

Wat gebeurt er na de aangifte?
De politie plaatst de gegevens van de gestolen fiets in het fietsdiefstalregister. Zo kan iedereen (politie, vakhandel en particulieren) zien dat de betreffende fiets gestolen is. Dit is bijvoorbeeld van belang als een fiets te koop wordt aangeboden bij de vakhandel of de politie bij een controle de gestolen fiets vindt. Mocht de gestolen fiets boven water komen, dan kan deze worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Kijk zelf ook in het fietsdiefstalregister kijken via het fietsdiefstalregister.

Het kan ook nog zo zijn dat de fiets is verwijderd door de gemeente, bezoek in dat geval het gemeentelijk fietsdepot.

Bron: ANWB