<<< Terug naar nieuws archief

Onderhoud van je e-bike

17 Augustus 2017

Ook een (elektrische) fiets heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig. Doe je dit met enige regelmaat, dan zorg je ervoor dat je fiets in goede conditie blijft. Daarnaast is het gemakkelijker om telkens klein onderhoud te hebben, dan in één keer groot onderhoud. Dit scheelt vervolgens ook weer in de kosten. Maar wat kun je nou zelf doen om je elektrische fiets goed te onderhouden?

Het onderhoud dat aan een elektrische fiets gepleegd moet worden komt deels overeen met dat van een normale fiets, maar er zijn ook specifieke onderhoudspunten. Het gaat dan vooral om de motor en de accu. Een paar standaardpunten waar je zelf op kunt letten zijn:

  • Houd de fiets goed schoon, zo voorkom je slijtage.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp de banden goed op. Zachte banden veroorzaken extra weerstand tijdens het fietsen.
  • Smeer de ketting om deze soepel te houden.
  • Maak ook andere draaiende onderdelen schoon en olie ze.
  • Gebruik regelmatig een roestwerend middel op alle onderdelen van chroom.
  • Controleer voor je eigen veiligheid of de verlichting nog werkt.

Onderhoud motor
De huidige elektrische fietsen zijn van zeer hoge kwaliteit en kunnen vele kilometers mee zonder problemen aan het elektrische systeem. Wanneer je een elektrische fiets koopt, is deze gekalibreerd. Dit betekent dat het trapsysteem is gelijkgesteld met de elektromotor. Tijdens het gebruik van de fiets kan dit wat verstoord raken. Je moet het trapsysteem dan opnieuw kalibreren. De meeste elektrische fietsen bieden de mogelijkheid om via het display zelf een standaard kalibratie uit te voeren. Wanneer je de elektrische fiets al langere tijd hebt of wanneer deze kalibratie niet werkt, dan kun je bij de fietsspecialist terecht voor een uitgebreide kalibratie van de motor. Ook voor andere problemen rondom de motor en de trapondersteuningsprogramma's kun je bij de fietsspecialist terecht.

Onderhoud accu
Een accu vereist in principe geen onderhoud om goed te blijven werken, maar door deze goed te verzorgen kan je de levensduur van de accu wel verhogen. Dit is wel zo fijn, aangezien accu's dure onderdelen zijn. Door deze tips te volgen blijft de accu zo lang mogelijk van goede kwaliteit:

  • Het ontladen en weer opladen van een accu houdt deze gezond. Zorg er dus voor dat je ook in de winter af en toe de accu gebruikt.
  • Accu's kunnen niet goed tegen lage temperaturen. Het is verstandig om de accu in de winter binnen te bewaren.
  • Zorg ervoor dat de accu nooit voor langere tijd helemaal ontladen is.

De accu's die gebruikt worden voor elektrische fietsen worden echter van steeds betere kwaliteit en worden steeds minder gevoelig.

Naast het onderhoud dat je zelf kunt doen, is het ook raadzaam om af en toe eens je elektrische fiets te laten controleren door een fietsspecialist.

Kijk hier voor meer tips over het onderhouden van je elektrische fiets!