<<< Terug naar nieuws archief

Omgaan met persoonsgegevens

18 Augustus 2017

In dit digitale tijdperk komt het steeds vaker voor dat je jouw persoonsgegevens moet achterlaten. Zo ook bijvoorbeeld bij onze ForenZo Fietsbelonen App. Maar wat wordt er nou precies met deze gegevens gedaan en wat zijn hier de regels voor? 

Het accepteren van de algemene voorwaarden voordat je ergens gebruik van kunt maken, is geen uitzondering meer. Maar vaak zijn de algemene voorwaarden zo ingewikkeld en uitgebreid dat het onleesbaar is. Wat er dan met jouw gegevens gedaan gebeurd, wordt zo ruim omschreven en ondoorzichtig gemaakt. Daardoor zijn veel gebruikers zich niet bewust van de gevolgen van het gebruiken van een App. 

De Wet bescherming persoonsgegevens bepaalt wanneer persoonsgegevens mogen worden verwerkt. Kern van de wet is dat persoonsgegevens alleen mogen worden verwerkt voor nadrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden. Een doel is gerechtvaardigd als het gebaseerd kan worden op één van de grondslagen uit de Wet bescherming persoonsgegevens(zie artikel 8 Wbp).

Wanneer er een gerechtvaardigd doel is, dan mogen gegevens verwerkt worden, maar alleen als ook aan de materiële eisen uit de Wbp is voldaan. Het gaat dan om zaken als beveiliging, transparantie en het respecteren van de rechten van de betrokkene.

Hoe vindt doelomschrijving nou exact plaats?

  • Bij aanmelding wordt kort uitgelegd voor welk doel de gevraagde informatie in het aanmeldingsformulier nodig is.
  • De App vraagt duidelijk toestemming na installatie van de App alvorens gegevens worden verwerkt. De App stelt ten eerste de exacte gegevens die verzameld worden (locatie), waarvoor deze verzameld worden (het doel van de gegevensverzameling), vraagt vervolgens om toestemming van de gebruiker en geeft daarbij duidelijk aan waar meer informatie gevonden kan worden.

In principe mogen alleen persoonsgegevens verwerkt worden voor het doel waarvoor deze is verzameld. De Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecommunicatiewet bepalen dat een gebruiker moet weten welke persoonsgegevens verwerkt worden over hem en voor welk doel dit gebeurd. Gebruikers hebben recht op volledige informatie!

Jij als betrokkene hebt het recht op inzage in jouw persoonsgegevens. Je mag een dergelijk verzoek met redelijke tussenpozen doen. Om de privacy van derden te beschermen is het van belang dat jouw identiteit goed wordt vastgesteld, zodat geen persoonsgegevens aan de verkeerde persoon ter beschikking worden gesteld.

Daarnaast mogen persoonsgegevens niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is om het doel te realiseren. Wanneer het doel van de verwerking van persoonsgegevens wordt vastgesteld, moet ook de bewaartermijn bepaald worden. Deze bewaartermijnen moeten vermeld zijn in het privacy statement.