<<< Terug naar nieuws archief

BikeScout helpt fietsers veiliger oversteken

09 April 2016

Fietsers of scooters die onverwacht opduiken op een oversteekplaats; ze vormen maar al te vaak een plotseling gevaar. Automobilisten zien ze vaak te laat door diverse oorzaken. De fietser zelf is vaak niet bewust van zijn of haar eigen kwetsbaarheid.

De BikeScout maakt oversteken veiliger. Heijmans ontwikkelde een intelligent systeem dat continu de snelheid en afstand van naderende fietsers volgt, de aankomsttijd berekent en de automobilist waarschuwt. Dat kan via LED-indicatie in het wegdek en/of 'in-car'. BikeScout biedt wegbeheerders bovendien de mogelijkheid om via een webapplicatie data in te zien van de fietspassages, zoals telgegevens, gemiddelde en maximale snelheid.

Zo werkt BikeScout

BikeScout maakt gebruik van tracking radartechnologie die reeds wordt toegepast in de auto-industrie om andere weggebruikers te signaleren. Heijmans haalt deze technologie naar de wegkant, waar continu de veranderende positie van individuele weggebruikers wordt gemeten en geanalyseerd, tot wel 50 meter van te voren. Door rekening te houden met de snelheid van het naderend object (fietser, e-bike of scooter), waarschuwt BikeScout de automobilist op de juiste tijd.

Innovatieve fietspaden

ForenZo werkt met Heijmans aan ideeën die inzetten op het vergroten van het fietsgebruik in Nederland. We doen dit onder de noemer: Go Light Avenue. Door na te denken over de veiligheid op de fietspaden is het mogelijk verantwoord fietsstimuleringsprogramma's op touw te zetten en de nieuwe fietsinfra kleurrijk te promoten onder het regionale bedrijfsleven. Op deze manier werken we aan een Nederland dat innovatiever, slimmer en sneller vooruitgang boekt en meer fiets!