<<< Terug naar nieuws archief

Het idee: Go-Light Avenue - fietsen is een beleving

30 januari 2015

Dagelijks staan duizenden Nederlanders in de file op weg naar het werk of school. Dit is op te lossen als we eens vaker gebruik maken van de fiets in plaats van de auto. De vraag is: hoe zorgen we ervoor dat Nederlanders dit ook echt gaan doen?

Het Go-light Avenue idee
Ter realisatie van meer fietsgebruik in Nederland hebben Heijmans en Forenzo de handen ineengeslagen. In samenwerking is het ‘Go-Light Avenue’ concept ontwikkeld. De Go-Light Avenue is een fietspad waarmee bedrijven in de regio worden aangesproken. De centrale ambitie ligt bij het realiseren van meer mensen die vaker én verder fietsen. Zo dragen we bij aan een schonere en een beter bereikbare regio. Bij de ontwikkeling van Go-Light Avenue stonden de wensen van fietsers centraal. Deze zijn samen te vatten in vijf kernwoorden: veiligheid, snelheid, gemak, comfort en beleving. Voor de Go-Light Avenue is nadrukkelijk verder gekeken dan de fysieke infrastructuur. Het gaat daarbij altijd om een combinatie van maatregelen. Bij de GO-Light Avenue zijn gedragssturing, marketing en communicatie minstens even belangrijk als de infrastructuur.

Kennis delen – doelen bereiken
Door de kennis van Heijmans en Forenzo samen te brengen kan de gezamenlijke ambitie bereikt worden. Heijmans is thuis in de (fiets)infrastructuur en brengt vorm en functie samen met vernieuwende oplossingen. Forenzo is gespecialiseerd in fietsmobiliteit en biedt werkgevers en werknemers stimuleringsprogramma’s voor het fietsproefrijden, de aanschaf en het gebruik van de fiets voor onder andere woon-werk verkeer.

We zien kansen
De kansen voor het extra stimuleren van het fietsgebruik in Nederland zijn legio. Het is ook een slimme keuze. Wat heb je immers aan een fietsroute zonder de fietser? En wat heb je aan fietsers zonder route? Daarom is de Go-Light Avenue ontwikkelt, met een antwoord op beide vragen. Er zijn veel kansen om de infrastructuur te verbeteren en nog leuker te maken. De combinatie tussen deze aspecten wordt echter nog niet toegepast. Go-Light Avenue combineert deze aspecten waarmee het voldoet aan de behoefte van de klant, de gebruiker meer beleving biedt en zorgt voor een verbetering van de infrastructuur: veilige fietspaden, minder files en duurzame mobiliteit.

Sneller, veiliger, leuker en duurzamer
De Go-Light Avenue voldoet aan de eisen omdat het zorgt voor een snelle, veilige en leuke verbinding. Heijmans heeft ontwerprichtlijnen opgesteld voor deze snelfietsroute. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld weinig stops, altijd voorrang op de route en een directe verbinding van stad tot stad. Deze maatregelen zorgen voor minimaal tijdverlies. Ook wordt het fietsen veiliger gemaakt door de route van de status ‘verplicht fietspad/bromfietspad’ te voorzien. Daarnaast is het fietspad extra breed gemaakt, dit ter bevordering van de veiligheid.

Fietsen is een beleving!
Met alleen infrastructurele aanpassingen zijn we er echter niet. Fietsen wordt ook aantrekkelijker door er verleidende elementen aan toe te voegen. Door actieve communicatie en het structureel betrekken van méér werkgevers in de omgeving, beleven grote doelgroepen de aantrekkingskracht van de fiets en de route effectief. Met laagdrempelige probeeracties en slimme prijsprikkels voor werknemers wordt op een innovatieve manier bijgedragen aan het behoud van bestaande en het winnen van nieuwe gemotiveerde fietsdoelgroepen op de route. Een extra fun dimensie van de Go-Light Avenue is het ForenZo Fietsbelonen programma waarvoor een gratis app beschikbaar is. Met de thuiskom garantie, verhaalservice bij letselschade en de mogelijkheid tot het melden van onveilige situaties wordt een bijzondere bijdrage geleverd aan de veilige fietsbeleving. Gemeenten en provincies krijgen met behulp van deze app inzicht in het aantal gebruikers van de route, de profielen en de besparing op CO2 uitstoot.

Door innovaties als de Glowing Lines toe te voegen aan een fietsroute creëren we extra beleving. Hiermee wordt de fietsroute veiliger, leuker én streven we naar een duurzaam fietspad. Deze aspecten vormen samen de kwaliteitseisen waar een fietsroute aan moet voldoen.